Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Assange krijgt asiel van Ecuador, rellen in Londen

3 reactiesAssange krijgt asiel van Ecuador, rellen in Londen
16 augustus 2012

Ecuador heeft beslist Julian Assange diplomatiek asiel te verlenen. De Australische WikiLeaks-oprichter verblijft momenteel in de ambassade van Ecuador in Londen waar eerder op de dag rellen uitbraken tussen manifestanten en de politie.

De politie had massaal postgevat aan het gebouw in Centraal-Londen. Agenten sleepten demonstranten, van wie sommigen maskers droegen, weg.

Dat Ecuador hem politiek asiel verleent, is een "betekenisvolle overwinning", zo heeft Assange zelf gezegd. Hij bedankte het personeel van de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij op 19 juni zijn toevlucht zocht, maar waarschuwde de medewerkers tegelijk dat "de zaken vanaf nu stresserender zullen worden".

Mensenrechten


Ecuador vreest volgens de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino dat de mensenrechten van Assange met voeten zouden worden getreden. Het Zuid-Amerikaanse land denkt dat de vrees van de Australiër voor politieke vervolging "legitiem" is.

Patino zei ook nog dat zijn land "geen kolonie van Groot-Brittannië" is. "Dat is onbetamelijk voor een democratische en geciviliseerde rechtsstaat. Indien deze manier van doen zo blijft, zal Ecuador gepast antwoorden overeenstemmend de internationale wetgeving", waarschuwde de bewindsman.

Geen vrijgeleide


Groot-Brittannië liet voor de uitspraak al weten dat het Assange hoe dan ook geen vrijgeleide voor een vlucht naar Ecuador zou verlenen.

"Wij hebben in de discussies met de Ecuadoraanse regering meerdere keren ons standpunt duidelijk gemaakt", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Londen heeft een juridische verplichting Assange aan Zweden uit te leveren. "Wij blijven vastbesloten aan deze verplichting te voldoen", voegde de woordvoerder eraan toe.

Uitlevering


Assange verblijft sinds twee maanden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om te ontsnappen aan uitlevering aan Zweden. De 41-jarige Australiër wordt door het Zweedse gerecht beschuldigd van verkrachting en seksueel geweld.

Met zijn asielaanvraag wil Assange vooral vermijden dat hij in een tweede fase aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Daar zou hij vervolgd kunnen worden voor hoogverraad of heulen met de vijand, nadat hij via de klokkenluiderswebsite WikiLeaks 250.000 overheidstelegrammen had verspreid.

Foto's AFPTags:asielEcuadorGroot-BrittanniëJulian AssangeLondenrellenWikiLeaks

promo 


‘Zwaarste drugscrisis in de VS ooit’

‘Zwaarste drugscrisis in de VS ooit’
23 september / 17u13 Het aantal drugsdoden in New York is tussen 2010 en 2013 met 41 procent omhoog geschoten. Alleen in 2013 zijn 782 burgers gestorven aan de gevolgen van drugs. 77 procent onder hen nam opioïden: pijnstillers, methadon en heroïne.


Schoonzoon Osama Bin Laden moet levenslang de cel in

Schoonzoon Osama Bin Laden moet levenslang de cel in23 september / 17u06 Souleymane Abou Ghaith, schoonzoon van Osama Bin Laden en voormalige woordvoerder van al-Qaida, is in New York veroordeeld tot een levenslange celstraf.


Karzai: ‘VS hebben enkel eigen belang nagejaagd’

Karzai: ‘VS hebben enkel eigen belang nagejaagd’23 september / 15u00 Kort voor hij zijn ambt overdraagt, heeft de Afghaanse president Hamid Karzai uitgehaald naar de VS en buurland Pakistan. ‘De Verenigde Staten waren er niet op belust, Afghanistan vrede en stabiliteit te brengen, omdat ze enkel hun eigen…


Meer vluchtelingen door natuurrampen dan door oorlogen

Meer vluchtelingen door natuurrampen dan door oorlogen23 september / 14u35 In 2013 sloegen meer dan 22 miljoen mensen op de vlucht als gevolg van natuurrampen. Dat is bijna drie keer zoveel als het aantal oorlogsvluchtelingen.


Leerlingen van Turkse middelbare scholen mogen voortaan hoofddoek dragen

1 reactieLeerlingen van Turkse middelbare scholen mogen voortaan hoofddoek dragen
23 september / 14u19 Meisjes mogen voortaan een hoofddoek dragen in de Turkse middelbare scholen. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandagavond aangekondigd. De toestemming om een sluier te dragen wordt door de islamitisch-conservatieve regering…


16.000 mensen betogen in Tokio tegen heropstart kernreactoren

16.000 mensen betogen in Tokio tegen heropstart kernreactoren23 september / 13u38 Circa 16.000 mensen hebben dinsdag in Tokio betoogd tegen de plannen van de Japanse regering om de nucleaire reactoren die veilig verklaard zijn opnieuw op te starten. Bij de Japanse bevolking heerst nog steeds grote ongerustheid na de…


Witte tijger doodt jongen in dierentuin

Witte tijger doodt jongen in dierentuin23 september / 12u03 Een witte tijger heeft vandaag in de dierentuin van de Indiase hoofdstad New Dehli een zeventienjarige scholier op een huiveringwekkende manier gedood. Dat melden Indiase media.


ISIS: 'Deze aanvallen in Syrië zullen beantwoord worden'

ISIS: 'Deze aanvallen in Syrië zullen beantwoord worden'
23 september / 11u09 De Verenigde Staten hebben voor het eerst, samen met bondgenoten, luchtaanvallen uitgevoerd tegen stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. ISIS dreigt met een reactie, vooral tegen bondgenoot Saudi-Arabië.


Ook rebellen in Oost-Oekraïne trekken artillerie terug

Ook rebellen in Oost-Oekraïne trekken artillerie terug23 september / 10u56 De rebellen in het oosten van Oekraïne zijn naar eigen zeggen gestart met de terugtrekking van hun zwaar militair materiaal, op plaatsen waar het Oekraïense leger hetzelfde heeft gedaan. Dat is een gevolg van de onderhandelingen in het…


Nieuw proces wegens moord op zwarte tiener na ‘te luide’ muziek

Nieuw proces wegens moord op zwarte tiener na ‘te luide’ muziek22 september / 16u46 In de Amerikaanse staat Florida begint maandag een tweede proces tegen een blanke Amerikaan die ervan wordt beschuldigd een zwarte zeventienjarige te hebben doodgeschoten tijdens een rel rond ‘te luide’ muziek.
Brits huishouden geteisterd door spinnen

Brits huishouden geteisterd door spinnen22 september / 13u56 Sinds de Britse Kirsty Garland twee weken geleden de deur naar haar zolder opende, heeft ze al dertig spinnen in haar huis doodgetrapt. Haar vriend heeft een geïnfecteerde beet en de moeder van drie vreest dat ze nu moet verhuizen.Oekraïne gaat artillerie terugtrekken

Oekraïne gaat artillerie terugtrekken

1 reactieTony Blair: ‘IS op de grond bestrijden om te kunnen winnen’

Tony Blair: ‘IS op de grond bestrijden om te kunnen winnen’


VS wil strijden in buitenland strafbaar maken

2 reactiesVS wil strijden in buitenland strafbaar maken22 september / 10u18 De Verenigde Staten willen de toestroom van militanten in conflictgebieden via een VN-resolutie strafbaar maken. Landen zouden daardoor wetten moeten opstellen om personen die zich in het buitenland aansluiten bij terreurgroeperingen,…


‘Opbreken van landen staat haaks op Europese realiteit’

‘Opbreken van landen staat haaks op Europese realiteit’22 september / 09u18 Het Schotse ‘nee’ kan de discussie over de plaats van regio’s die naar onafhankelijkheid streven in Europa maar moeilijk sussen. Dat beseft ook de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. ‘De onafhankelijkheid van een…


Echtgenote Britse gijzelaar aan IS: ‘Hij is een vriendelijke man’

Echtgenote Britse gijzelaar aan IS: ‘Hij is een vriendelijke man’21 september / 07u32 De vrouw van de Britse gijzelaar die met de dood bedreigd wordt door de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft een oproep gedaan om haar man vrij te laten. Hij is een 'vriendelijke en onbaatzuchtige' man die naar Syrië ging om er…


Separatisten en Kiev bereiken akkoord over wapenstilstand

Separatisten en Kiev bereiken akkoord over wapenstilstand20 september / 13u28 In de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben de afgevaardigden van het regime in Kiev en de leiders van de afscheidingsgezinden in Oost-Oekraïne zaterdag na zeven uur onderhandelen een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. De gewezen…


1 reactieDimitri Bontinck stelt ouders van Syriëgangers teleur

Dimitri Bontinck stelt ouders van Syriëgangers teleur

4 reactiesMoskee voor homoseksuelen geopend

Moskee voor homoseksuelen geopend


Schotse premier zet stap opzij

Schotse premier zet stap opzij19 september / 17u21 De Schotse eerste minister Alex Salmond zal in november ontslag nemen. Dat maakte hij vanmiddag bekend na de nederlaag van het Yes-kamp in het Schotse referendum.


Thaise politie probeert dood Britse toeristen op te lossen, maar ‘het is moeilijk’

Thaise politie probeert dood Britse toeristen op te lossen, maar ‘het is moeilijk’19 september / 16u42 De twee Britse toeristen die vorige week op een Thais eiland vermoord werden, werden vermoedelijk door meerdere moordenaars omgebracht met een metalen staaf en een schop. Meer weet de politie eigenlijk nog niet. ‘Het is heel moeilijk om…


Sarkozy kondigt politieke comeback aan

Sarkozy kondigt politieke comeback aan19 september / 16u31 De Franse ex-president Nicolas Sarkozy (59) kondigt op Facebook zijn comeback in de politiek aan. Hij wil opnieuw voorzitter worden van de centrumrechtse partij UMP.


Met ebola besmette AzG-medewerkster krijgt experimentele behandeling in Frankrijk

Met ebola besmette AzG-medewerkster krijgt experimentele behandeling in Frankrijk19 september / 12u39 Een met ebola besmette medewerkster van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is in een militair ziekenhuis bij Parijs aangekomen, waar ze een experimentele behandeling zal krijgen. Dat kondigde de Franse minister van Gezondheid,…


Frankrijk start luchtaanvallen op IS

1 reactieFrankrijk start luchtaanvallen op IS19 september / 11u47 Frankrijk heeft vrijdagochtend eerste luchtaanvallen tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgevoerd. Dat meldde het Elysée.24 september 2014
8°C 16°C
Poll:

Het aantal seksverslavingen zit in de lift. Dit is vooral...Lees ook:
Steeds meer Belgen zoeken hulp voor seksverslaving


schrijf je in voor de nieuwsbrief


3 reactiesKarel De Gucht: ‘Onafhankelijkheid betekende einde van Europa zoals we dat nu kennen’

Karel De Gucht: ‘Onafhankelijkheid betekende einde van Europa zoals we dat nu kennen’

Japan wil in 2015 weer op walvissen jagen

Japan wil in 2015 weer op walvissen jagen8 doden bij gezinsdrama in Florida

8 doden bij gezinsdrama in Florida
19 september / 09u37 In Bell, een klein stadje in het Noorden van de Amerikaanse staat Florida, heeft een 51-jarige man donderdag zijn dochter en zes kleinkinderen om het leven gebracht. Don Spirit, een ex-gedetineerde, pleegde na de feiten zelfmoord.


Cameron verheugd: ‘Kwestie voor een hele generatie geregeld’

Cameron verheugd: ‘Kwestie voor een hele generatie geregeld’
19 september / 08u56 De Britse eerste minister David Cameron is “verheugd” dat een meerderheid van de Schotten beslist heeft om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Hij belooft meer bevoegdheden voor de vier ‘naties’ van het VK - Schotland, Engeland,…


Schotse premier verwacht meer bevoegdheden

Schotse premier verwacht meer bevoegdheden

Schotland wordt niet onafhankelijk

Schotland wordt niet onafhankelijk


Catalonië keurt wet goed die referendum over onafhankelijkheid mogelijk maakt

Catalonië keurt wet goed die referendum over onafhankelijkheid mogelijk maakt
19 september / 05u00 Het parlement van Catalonië, de rijke regio in het noordoosten van Spanje, heeft vrijdag een wet goedgekeurd die de weg effent voor een “consultatie” (een referendum) over onafhankelijkheid van de Catalaanse regio.


Ook Amerikaanse Senaat geeft groen licht voor ondersteuning Syrische rebellen

Ook Amerikaanse Senaat geeft groen licht voor ondersteuning Syrische rebellen
19 september / 01u43 Na het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nu ook de Senaat het plan van president Barack Obama goedgekeurd om de gematigde Syrische rebellen ter hulp te snellen.