Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Italianen brengen proteststem uit bij lokale verkiezingen

Italianen brengen proteststem uit bij lokale verkiezingen
8 mei 2012

Gemeenteraadsverkiezingen in Italië zijn vooral uitgedraaid op een proteststem tegen de gevestigde partijen. Met name de rechtse partijen werden door de kiezer afgestraft. De winnaar was vooral de zogenaamde anti-politiek, met een hoofdrol voor een komiek uit Genua en, vooral, veel thuisblijvers.

De grootste verliezers zijn de populistisch-xenofobe Lega Nord (geplaagd door schandalen) en het Volk van de Vrijheid (PdL), de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. Ook de onverkozen premier-bankier Mario Monti en zijn technocratenregering zijn niet onbeschadigd uit hun eerste electorale test is gekomen. Enkel de centrumlinkse Democratische Partij (PD) ontsnapt, hoewel zij de besparingsdrift van Rome onderschrijft, aan de toorn van de kiezer.

In de twee grote steden Genua en Parma liggen de linkse kandidaten voor het ambt van burgemeester voor de tweede ronde in poll position. In de Siciliaanse hoofdstad Palermo liggen de kaarten gunstig voor Leoluca Orlando, die in het verleden als burgervader al de voorpagina's haalde met zijn strijd tegen de maffia. Hij komt op voor de anti-corruptiepartij Italië van de Waarden (IdV).

Vijfsterrenbeweging

Opvallend is het succes van de "Vijfsterrenbeweging" van de Genuese komiek en blogger Beppe Grillo. Zijn kandidaat-burgemeester in Parma, Federico Pizzarotti, schopte het met 19,5 procent zelfs tot de beslissende tweede ronde. De beweging, die vierkant tegen de gevestigde politiek is en tegen Monti's buikriembeleid, klokte in Genua af op 14 en in Verona op bijna 10 procent. Ook in andere steden bleek zij succesrijk. Grillo ziet in de uitslagen het begin van het einde van de traditionele partijen.

Over twee weken vinden de tweede rondes voor de burgemeesterverkiezingen plaats. In het voorjaar van 2013 staan nationale parlementsverkiezingen op het menu.

Foto: GPDTags:Beppe GrillogemeenteraadsverkiezingenMario MontiSilvio Berlusconi

promo 


Ontvoerders onthoofde Foley eisten 100 miljoen euro losgeld

4 reactiesOntvoerders onthoofde Foley eisten 100 miljoen euro losgeld22 augustus / 05u00 De ontvoerders van de Amerikaanse journalist James Foley eisten 100 miljoen euro losgeld voor zijn vrijlating. Dat heeft de GlobalPost - een van de werkgevers van de onthoofde journalist - donderdag bekendgemaakt.


Vier Amerikaanse brandweermannen gewond bij Ice Bucket Challenge

22 augustus / 05u00 Vier Amerikaanse brandweerlui zijn donderdag gewond geraakt toen ze studenten hielpen die de ‘Ice Bucket Challenge’ wilden aangaan. Twee van hen zijn er erg aan toe, de anderen hebben het ziekenhuis alweer mogen verlaten.


Meer dan dertig doden bij botsing tussen twee bussen in Egypte

22 augustus / 05u00 Bij een botsing tussen twee autobussen nabij de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh zijn vrijdag 33 mensen omgekomen en 41 gewond geraakt, zo heeft een ambtenaar van het Gezondheidsministerie bekendgemaakt. Onder de gewonden zijn ook…


Nederlanders hopen op hogere dieselprijzen in België

12 reactiesNederlanders hopen op hogere dieselprijzen in België21 augustus / 08u11 Onze noorderburen kijken uit naar een hogere dieselprijs in België. “Een onverwachte meevaller voor de noodlijdende pomphouders in het zuiden van Nederland”, klinkt het donderdag in De Telegraaf.


Gruwel IS is strategie

8 reactiesGruwel IS is strategie
21 augustus / 06u53 De onthoofdingen, kruisigingen en andere vormen van bloeddorstig geweld die tot de praktijken van IS behoren, zijn geen uitdrukking van een krankzinnig en willekeurig fanatisme maar een weloverwogen strategie.


Twee tieners slaan tientallen vogels de kop in

Twee tieners slaan tientallen vogels de kop in20 augustus / 13u24 Twee tieners, vermoedelijk 17 en 18 jaar oud, hebben een enorm dierenleed veroorzaakt in Eindhoven. Het duo sloeg er tientallen vogels de kop in.


Foto: Zo moet de vermoorde journalist James Foley herinnerd worden

7 reactiesFoto: Zo moet de vermoorde journalist James Foley herinnerd worden20 augustus / 12u45 De wereld werd afgelopen nacht opgeschrikt door een uiterst gruwelijke video van IS-strijders. Op de beelden is te zien hoe de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd wordt. De man werd in 2012 in Syrië ontvoerd.


Paus Franciscus verliest drie familieleden bij verkeersongeval

Paus Franciscus verliest drie familieleden bij verkeersongeval
19 augustus / 05u00 Drie familieleden van paus Franciscus - twee achterneefjes en hun moeder - zijn dinsdag omgekomen bij een verkeersongeval in de Argentijnse provincie Cordoba. Dat meldt de politie.


Assange verlaat binnenkort ambassade Ecuador

Assange verlaat binnenkort ambassade Ecuador18 augustus / 09u34 De Australische stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, Julian Assange, verlaat binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft hij op een persconferentie aangekondigd. Meer details gaf hij niet. Het blijft dus onduidelijk…


Kwart miljoen euro buitgemaakt bij roof van konvooi Saoedische prins in Frankrijk

Kwart miljoen euro buitgemaakt bij roof van konvooi Saoedische prins in Frankrijk18 augustus / 05u00 Een gewapend commando heeft zondagavond in Parijs het konvooi van een Saoedische prins aangevallen en daarbij 250.000 euro buitgemaakt, zo is maandag bij de politie vernomen.
Acht buitenlandse toeristen en vijf Indonesiërs gered

Acht buitenlandse toeristen en vijf Indonesiërs gered18 augustus / 05u00 Twee dagen na de schipbreuk van een toeristenboot in het oosten van Indonesië, zijn nog dertien opvarenden gered kunnen worden. Het gaat om acht buitenlandse toeristen en vijf Indonesische bemanningsleden. Dat heeft de lokale overheid…Mogelijk geval van ebola in Spaanse stad Alicante

Mogelijk geval van ebola in Spaanse stad Alicante

Vijftien buitenlanders vermist na schipbreuk in Indonesië


IS-slachtpartijen gaan genadeloos door

IS-slachtpartijen gaan genadeloos door16 augustus / 21u40 Er blijven berichten binnenkomen van moordpartijen door strijders van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). In de afgelopen twee weken werden ongeveer 700 leden van een lokale stam in Oost-Syrië terechtgesteld. En in het Noord-Irakese…


VS voeren aanvallen uit nabij grootste stuwdam Irak

VS voeren aanvallen uit nabij grootste stuwdam Irak16 augustus / 17u19 De Verenigde Staten voeren zaterdag luchtaanvallen uit op posities van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) rond Mosoel in het noorden van Irak.


Afslachting tientallen jezedi’s bevestigd door hoge functionarissen

Afslachting tientallen jezedi’s bevestigd door hoge functionarissen16 augustus / 13u53 Jihadisten hebben tientallen mensen, overwegend leden van de jezedi-minderheid, om het leven gebracht in het dorp Kojo in het noorden van Irak, zo hebben een getuige en hoge functionarissen zaterdag gezegd.


Man overleeft oversteek Zeebrugge - Tilbury in vrachtcontainer niet

Man overleeft oversteek Zeebrugge - Tilbury in vrachtcontainer niet16 augustus / 13u07 In de haven van Tilbury in het Engelse graafschap Essex is een man gestorven die samen met 30 volwassenen en kinderen in een vrachtcontainer gevonden werd, zo heeft de BBC zaterdag gemeld.


Duizenden betogers eisen aftreden premier in Pakistan

Duizenden betogers eisen aftreden premier in Pakistan

Poolse speleoloog gered uit grot in Oostenrijk

Poolse speleoloog gered uit grot in Oostenrijk


Gouverneur van Texas beschuldigd van machtsmisbruik

Gouverneur van Texas beschuldigd van machtsmisbruik16 augustus / 06u12 Rick Perry, de gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, is vrijdag aangeklaagd voor machtsmisbruik. De Republikein zou geprobeerd hebben een Democratische procureur tot ontslag te dwingen.


Minstens 22 doden bij aanslag met bomauto in zuiden van Syrië

16 augustus / 06u06 Bij een aanslag met een bomauto zijn in de provincie Daraa, in het zuiden van Syrië, vrijdag zeker 22 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die aanleunt bij de Syrische oppositie.


Tachtig Jezidi’s gedood door strijders van IS

Tachtig Jezidi’s gedood door strijders van IS16 augustus / 05u55 Strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) zijn vrijdag in het noorden van Irak een dorp binnengevallen dat door Jezidi’s bewoond wordt. Ze hebben er tachtig mannen gedood en meer dan honderd vrouwen…


‘Neergeschoten tiener overviel supermarkt’

‘Neergeschoten tiener overviel supermarkt’15 augustus / 18u47 Michael Brown, de zwarte tiener die vorige week zaterdag in Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri werd doodgeschoten, was mogelijk betrokken bij een overval enkele minuten voor de schietpartij.


VN kondigen extra voedselhulp aan in ebola-landen

VN kondigen extra voedselhulp aan in ebola-landen15 augustus / 18u28 Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zal zijn acties tot een miljoen mensen in Sierra Leone, Liberia en Guinee uitbreiden om een voedselcrisis te voorkomen in deze landen, die door de ebola-epidemie getroffen zijn. Dit heeft…23 augustus 2014
9°C 17°C
Poll:

Als ze mij nomineren voor de 'ijsemmer uitdaging' (Ice Bucket Challenge)...Lees ook:
Britney Spears gaat Ice Bucket Challenge niet uit de weg (video)


schrijf je in voor de nieuwsbrief


Rusland en Oekraïne bereiken akkoord over hulpkonvooi

Rusland en Oekraïne bereiken akkoord over hulpkonvooi

Echtpaar opgepakt voor afhalen geld van rekening slachtoffers MH370

Echtpaar opgepakt voor afhalen geld van rekening slachtoffers MH370Noord-Koreaanse testraketten hadden niets met pauselijk bezoek te maken

Noord-Koreaanse testraketten hadden niets met pauselijk bezoek te maken
15 augustus / 06u26 Noord-Korea heeft vrijdag laten verstaan dat de testraketten die het land donderdag afvuurde in zee, niet gelinkt waren aan het bezoek van paus Franciscus aan Zuid-Korea. Het was wel om de verjaardag van het einde van de Japanse bezetting te doen.


Staatspolitie neemt het over van lokale politie in Ferguson

Staatspolitie neemt het over van lokale politie in Ferguson
15 augustus / 06u17 De politie van de Amerikaanse staat Missouri zal voortaan de leiding nemen over de ordehandhaving in Ferguson in plaats van de lokale politie. Dat heeft de gouverneur van de staat aangekondigd. In de stad zijn er al vijf dagen zware rellen…


‘Ebola-epidemie wordt sterk onderschat’

‘Ebola-epidemie wordt sterk onderschat’

VN verklaart hoogste noodtoestand in Irak

VN verklaart hoogste noodtoestand in Irak


Paus roept Noord- en Zuid-Korea op door dialoog op zoek te gaan naar vrede

Paus roept Noord- en Zuid-Korea op door dialoog op zoek te gaan naar vrede
14 augustus / 11u39 Paus Franciscus is donderdag om 10.15 uur, een kwartier eerder dan voorzien, onder een stralende zon in Seoel aangekomen voor zijn vierdaags bezoek aan Zuid-Korea. De paus werd verwelkomd door presidente Park Guenhye en door een salvo van 21…


Oekraïens leger meldt terreinwinst

Oekraïens leger meldt terreinwinst
12 augustus / 12u22 Na gevechten met grote verliezen heeft het Oekraïens leger een strategisch belangrijke verbindingsweg tussen Horlivka en Donetsk veroverd. ‘Het leger zet daar artillerie en de luchtmacht in’, stelt militair expert Dmitri Tymtsjoek…