Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Meest actieve gebruiker van de dag


Meest gedeeld

‘Blanke taxichauffeur bestellen? Klant is koning!’ ‘Blanke taxichauffeur bestellen? Klant is koning!’

Wie naar een taxibedrijf belt met de expliciete vraag om een blanke taxichauffeur te bestellen, krijgt in de helft van de gevallen zijn zin. Dat blijkt uit een steekproef van Metro. Volgens Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) kadert de problematiek in een groter discriminatieprobleem, dat zich ook bij huren en solliciteren afspeelt. Het idee van Metro om in België taxibedrijven op te bellen kwam er door een gelijkaardig geval in Groot-Brittannië. Daar gaf taxibedrijf ‘Car2000’ na een incident met een chauffeur van Pakistaanse origine grif toe dat blanke bestuurders werden gestuurd als de klant daarom vroeg. Volgens de directeur was het zelfs nodig, om geen klanten te verliezen. Maar zouden taxibedrijven in België op dezelfde manier reageren? Metro belde acht taxibedrijven op: vier in Brussel en vier in Vlaanderen. ‘Ik zou graag een taxi reserveren voor eind deze week, maar is het mogelijk dat de taxichauffeur een blanke man of vrouw is?’, klonk de expliciete vraag van de klant. Geen verrassing De helft van de bedrijven stemde meteen in met de vraag. Eén taxicentrale gaf zelfs spontaan de namen vrij van ‘blanke bestuurders’, zodat de klant er in de toekomst ook naar kon vragen. Van de bedrijven die weigerden reageerden er twee zelfs bijzonder verontwaardigd. ‘Neen mevrouw, wij doen niet aan discriminatie. U zou dat beter ook niet doen’, klonk het. 'Gebeurt ook bij verhuren van appartementen of sollicitaties' 'Zowel het ingaan op als het verzoek om een blanke chauffeur is ontoelaatbaar', vindt Brussels staatssecretaris Debaets. 'We zijn enerzijds tevreden dat een aantal bedrijven niét op dat verzoek wou ingaan en de vraag zelf afkeurde, maar anderzijds moet er actie komen tegen dit soort discriminatie. Al te vaak gebeurt dit namelijk ook bij het verhuren van appartementen of bij sollicitaties. 'Meer dan de helft van de personen van buitenlandse afkomst krijgt tijdens hun loopbaan te maken met discriminerende houdingen en acties .In een gewest waar bijna de helft van de bevolking van buitenlandse origine is, kunnen we dit niet dulden', is Debaets duidelijk. 'We zullen  hier rond acties voeren en sensibiliseren maar ik ga ook met mijn collega bevoegd voor Mobiliteit & Taxibedrijven samenzitten om te kijken hoe we dit concrete probleem bij de wortel kunnen aanpakken.'  Brussels minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) reageert beveelt eveneens een onderzoek. ‘Dat is regelrechte discriminatie en compleet onaanvaardbaar’, zegt Smet. De minister heeft zijn administratie en de bevoegde inspectiediensten meteen de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken en paal en perk te stellen aan dat soort praktijken.    
gedeeld door Marnix De Boevere, Kenneth Horemans, Domenico Vaccaro en 2 andere personen

Binnenkort betaal je met je stem Binnenkort betaal je met je stem

Betalen met behulp van je bankkaart en pincode is helemaal passé. In Nederland betaalt men gewoonweg met zijn stem. Het proefproject is een idee van ING Nederland. Met behulp van stemherkenning zou je zomaar kunnen betalen. Het enige zinnetje dat je moet herhalen is: ‘Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben’. Dat zinnetje vervangt de pincode bij het betalen. Wie bedenkingen heeft bij die betaalwijze: volgens de bedenkers is het veiliger dan de aloude pincode en de vingerafdruk.
gedeeld door Anny Verbist, Renske Verniers

Duurdere tickets dreigen De Lijn zuur op te breken Duurdere tickets dreigen De Lijn zuur op te breken

Als De Lijn haar prijzen met 5 procent verhoogt, dan dreigt het aantal reizigers drastisch te dalen. Dat blijkt uit een studie van De Lijn naar de prijsgevoeligheid van de vervoersmaatschappij, zo meldt De Morgen. De Lijn moet op zoek naar 17 miljoen euro extra inkomsten. Daarom wordt onder meer de ‘gratispolitiek’ teruggeschroefd. Zo zouden 65-plussers binnenkort 180 in plaats van 0 euro moeten betalen voor een jaarabonnement. De prijs van een Buzzy Pazz zou stijgen van 183 naar 200 euro. Maar de besparingsdrift dreigt De Lijn zuur op te breken. Uit een studie blijkt dat de prijsgevoeligheid van biljetten en kaarten rond -1 ligt. Dat betekent: als de prijs met 1 procent stijgt, dan daalt de vraag naar biljetten en kaarten met 1 procent. Aangezien De Lijn op dit moment mikt op een prijsstijging van 5 procent, zou ook de verkoop met 5 procent kunnen dalen. Op een totaal van 540 miljoen reizigers in 2013 zou dat een daling betekenen van 27 miljoen tickets.
gedeeld door Godelieve Sas, Rudy De

15-jarig meisje steekt broertje (12) neer op vraag van vriend

Een 15-jarig meisje heeft in de Verenigde Staten in de ouderlijke woning eerst haar 12-jarig broertje met een mes neergestoken en wilde dan andere familieleden aanvallen. Volgens het Openbaar Ministerie handelde het meisje op verzoek van haar 23-jarige vriend die haar vanuit zijn voor het huis in Detroit geparkeerde auto een sms’je had gestuurd. Samen hadden ze het moordcomplot tegen de familie beraamd om vervolgens samen weg te lopen. Het OM klaagde het meisje wegens poging tot moord aan. Ze had haar broer verschillende steekwonden in de hals toegediend en zich vervolgens tegen haar jonger zusje gekeerd. Vervolgens was ze met haar vriend gevlucht. Haar broertje ligt in het ziekenhuis, er zijn geen andere gewonden. Volgens openbaar aanklaagster Kym Worthy is het ongewoon dat het 15-jarig meisje naar algemeen strafrecht wordt aangeklaagd. “Maar in dit geval rechtvaardigen de feiten deze beslissing. Het idee, dat de aangeklaagde en haar vriend het hele gezin wilden vermoorden, is pijnlijk”, zei Worthy. De eerste gerechtelijke zitting staat voor 31 oktober op de rol.
gedeeld door Marianne Dethoor, Rudy De

Honden gedode Canadese soldaat blijven trouw wachten Honden gedode Canadese soldaat blijven trouw wachten

De Canadese soldaat Nathan Cirillo komt nooit meer naar huis, maar zijn honden blijven trouw wachten op hun baasje. Ze turen onder het hek door van de familiewoning in Ontario. Cirillo werd gisteren neergeschoten toen hij de wacht hield bij het Nationale Oorlogsmonument in hoofdstad Ottawa. Cirillo had een groot hart voor dieren. Vrienden vertellen hoe hij onlangs een achtergelaten puppy ontdekte en hem er weer bovenop hielp, voordat hij dat de pup een nieuwe thuis bezorgde. De soldaat was bovendien een alleenstaande vader die zijn zesjarig zoontje alleen grootbracht. Heartbreaking: Slain soldier's dog awaits master's return http://t.co/EsKNfbRyUa pic.twitter.com/3lN7MJbthl — HuffPost Canada (@HuffPostCanada) October 23, 2014 RIP Cpl. Nathan Cirillo: Devoted father, dog lover, loyal and proud Canadian soldier. #CDNpoli http://t.co/XUDDuBbeIu pic.twitter.com/idbTc80SIB — TorontoStar (@TorontoStar) October 23, 2014
gedeeld door Leon Maes


Zij reageerden afgelopen week het meest


Laatste reacties


_ Jezus De Nazaret
‘40 procent kans dat ebola eind oktober in België is’

Er word wel eens gezegd dat de uitbraak dit virus het werk is een organisatie andere woorden van de mens zelf, wat ik wel weet is dat al deze dingen geschreven staan in de bijbel, lezen we een stukje:Doe met haar wat zij met anderen deed, ja laat haar dubbel boeten. Laat haar het dubbele drinken uit de beker waaruit zij anderen te drinken gaf. Geef haar net zo veel pijn en rouw te dragen als zij zich luister en overvloed heeft gegund. Ze zegt bij zichzelf: Ik zit hier als een koningin, niet als een arme weduwe. Mij zal niets gebeuren! Daarom zullen alle plagen haar...
07 oktober om 09:24

_ Hugo van Payns
Koningin Mathilde trekt naar ebola-gebied

Al maar goed dat er buitenlandse artsen en hulpverleners naar ginder trekken om het trachten in te dijken. Voor hen is het ook levensbedreigend. Dat de koningin daar in gevaar zal komen lijkt me uitgesloten. Voor hetzelfde geld blijft ze mooi thuis. Heel wat inwoners aldaar gaan zich beter op hun gemak voelen met haar aanwezigheid, dat is zeker. Ik zou zeggen chapeau Mathilde!
07 oktober om 08:53

_ Hugo van Payns
‘Nieuwe reclame Gamma is misleidend’

De verzuurde zijn wel de bestuurders van 't stad met Bart als verantwoordelijke. Dat deze stunt van de Gamma geslaagd is, daar valt niet meer over te twijfelen. Foldertjes zijn niet meer nodig nu, heel Vlaanderen weet het ondertussen.
07 oktober om 08:46

_ Mieke Vermeiren
‘Nieuwe reclame Gamma is misleidend’

't Stad had beter eerst langs de gamma gegaan voor een deftig ponton te leggen ...
07 oktober om 08:28

_ Omer Schiffeleers
Koningin Mathilde trekt naar ebola-gebied

Koningin of niet, het is pure zottigheid om onnodig naar gebieden te gaan waar een onbeheersbare dodelijke epedimie uitgebroken is waarvan de nodige kennis ontbreekt om de verspreiding tegen te gaan..
07 oktober om 07:48


Laatst gedeeld

Mijn minnaar heeft meer tijd voor mij sinds... "Mijn minnaar heeft meer tijd voor mij sinds..."

Infrabel heeft een nieuwe affiche. Maar ze is niet van de hand van Infrabel zelf, wel van de ACOD-spoorbond. Op de foto een mooie dame en de leuze 'Sinds mijn man de trein neemt heeft mijn minnaar meer tijd voor mij!'
gedeeld door Guido De Winne om 2014-10-22 16:58:41


Groene energie valt stil Groene energie valt stil

Eén biogascentrale, zeven windturbines en 2.700 zonnepanelen. Meer groene installaties kwamen er dit jaar niet bij in Vlaanderen. Dat leren statistieken van de energieregulator VREG.

Hoewel de cijfers voor het laatst zijn bijgewerkt in september is de trend duidelijk. Groene energie is geen interessante investering meer. 2013 was een rampjaar en 2014 lijkt niet beter te worden, schrijft De Morgen.

Ter vergelijking: in 2011 werden in Vlaanderen nog twintig windmolens op land, vier biogas- en vijf biomassacentrales, een waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen opgestart. Samen goed voor 927 megawatt groene energie. Vorig jaar werd er slechts voor 94 megawatt bijgebouwd, een tiende. Dit jaar zitten we voorlopig aan amper 42 megawatt, nog geen twintigste.

Het grootste probleem is dat niemand nog geïnteresseerd is om zonnepanelen op zijn dak te leggen. Maar ook de andere investeringen zijn de laatste twee jaar stilgevallen. Er is schrik om niet uit de kosten te geraken, klinkt het in de sector.


gedeeld door Luc Vanhee om 2014-10-21 19:41:40


Tientallen meisjes wagen zich aan Miss Hitler-verkiezing Tientallen meisjes wagen zich aan Miss Hitler-verkiezing

In Rusland vindt een wel erg opmerkelijke verkiezing plaats. De Miss Hitler-verkiezing gaat op zoek naar een jong meisje dat de ideologie van wijlen Adolf Hitler steunt.

De voorwaarden om deel te nemen aan de wedstrijd zijn relatief simpel: u moet vrouwelijk, jong, nazi, lid van VKontakte en Jodenhater zijn. De enige spelregel is het netjes te houden met andere medekandidates en elkaar niet af te breken.

Wie de uiteindelijke titel in de wacht sleept, krijgt als beloning een juweel met het bekende runeteken in verwerkt. Gegadigden moeten een foto van zichzelf uploaden en daarbij vermelden waarom ze het Derde Rijk van Adolf Hitler verheerlijken.

Lees hier alles over de verkiezing.


gedeeld door De Grimaldy om 2014-10-20 16:55:09