Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Weinig huurders kopen hun sociale woning

Weinig huurders kopen hun sociale woning
4 januari 2011

In 2010 hebben 161 huurders van een sociale woning het pand gekocht waarin ze woonden. Het jaar voordien waren het er 160. Tussen 1998 en 2006 lag het gemiddelde op 253, blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) op vraag van Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA).

Sinds 1998 kunnen huurders van sociale woningen hun woning kopen. Hiervoor moeten de kandidaat-kopers er wel minstens vijf jaar hebben gewoond en moet de woning al vijftien jaar verhuurd zijn geweest als sociale woning.

De verkoop was aanvankelijk alleen mogelijk als de sociale huisvestingsmaatschappij akkoord was. Sinds 2006 werd het een recht van de bewoners. Vanaf dat moment werden sociale huisvestingsmaatschappijen verplicht huizen te verkopen.

"Het sociale kooprecht is een zeer goede zaak", zegt Hendrickx. "Wie een sociale woning bezit, in plaats van er een te huren, zal er vanzelfsprekend meer zorg voor dragen. Die investeringen hebben ook een positief effect op het uitzicht van sociale woonwijken. Bovendien zijn huurders die hun woning kopen verplicht deze woning gedurende twintig jaar na aankoop te bewonen. Dat zet eigenaars er toe aan een sociaal netwerk uit te bouwen in de buurt en actief mee te werken aan een aangename en leefbare woonomgeving."

JVGTags:Freya Van den BosscheMarc Hendrickxsociale woningen

promo 


Enorme rookpluim na brand in Antwerpse haven

Enorme rookpluim na brand in Antwerpse haven
16 september / 20u58 In de Antwerpse haven heeft een brand in een tankcontainer dinsdagavond voor een zwarte rookpluim gezorgd die tot in Wijnegem te zien was. Er vielen geen gewonden.


Wathelet probeerde topman van Fluxys te worden

Wathelet probeerde topman van Fluxys te worden16 september / 06u42 De voormalige staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet (cdH), heeft zich officieus kandidaat gesteld om gedelegeerd bestuurder te worden van Fluxys. Dat hebben hooggeplaatste bronnen bij de gasnetbeheerder en in de politieke wereld…


Stempelkaart voortaan ook elektronisch

4 reactiesStempelkaart voortaan ook elektronisch15 september / 18u17 De controlekaart waarop werklozen moeten aangeven of ze werkloos waren, gewerkt hebben of met vakantie waren, heeft voortaan ook een elektronische variant. Dat maakte de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) maandag bekend.


Tekort op handelsbalans neemt af

15 september / 16u56 De Belgische handelsbalans is over de eerste zes maanden van 2014 in het rood geëindigd. Dat betekent dat ons land meer goederen en diensten heeft ingevoerd dan uitgevoerd. Het verschil, -2,7 miljard euro, is wel een stuk kleiner dan in…


OESO somber over eurozone

1 reactieOESO somber over eurozone
15 september / 13u19 De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar groeivooruitzichten voor de industrielanden verlaagd. Vooral over de eurozone is de Oeso bezorgd.


Air France schrapt helft van vluchten

Air France schrapt helft van vluchten15 september / 09u38 Piloten van luchtvaarmaatschappij Air France zijn begonnen met een staking die mogelijk een week kan duren. Maandagmorgen zijn de helft van alle vluchten geschrapt. Op Brussels Airport veroorzaken de acties geen hinder.


Heineken weigert overnamebod

Heineken weigert overnamebod15 september / 09u16 De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft recent het overnamebod van SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, afgewezen. Dat bevestigt Heineken.


Havenbedrijf werkt aan carpooling met andere bedrijven

Havenbedrijf werkt aan carpooling met andere bedrijven
12 september / 11u21 Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) is een voortrekker op het vlak van milieuvriendelijker woon-werkverkeer. Zo werkt de haven momenteel aan carpooling met andere bedrijven.


‘Gezinnen zullen minder sparen’

‘Gezinnen zullen minder sparen’11 september / 16u01 Belgische gezinnen zullen dit en volgend jaar minder sparen, zo verwacht het Planbureau. Daarom verwacht de instelling een toename van de particuliere consumptie met 1,2 procent in zowel 2014 als 2015.


Nynas stopt activiteiten in België

Nynas stopt activiteiten in België10 september / 07u30 Het Scandinavische Nynas sluit zijn Belgische verkoopdienst voor bitumen. Zowat vijftig bedienden verliezen daardoor hun job. De bonden vrezen ook voor gevolgen bij bitumenproducent ATPC.
Concentra neemt kranten Nederlands-Limburg over

Concentra neemt kranten Nederlands-Limburg over 9 september / 17u53 Concentra, de voormalige uitgever van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen en huidig partner in Mediahuis, neemt de kranten Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad over. Daarover is zopas een akkoord ondertekend met het Britse…5 reacties“Fellaini-reclame discrimineert zwaarlijvigen”

“Fellaini-reclame discrimineert zwaarlijvigen”

Eerste overleg bij Delhaize levert niets op

Eerste overleg bij Delhaize levert niets op


Bol.com opent deuren voor Belgische winkeliers

1 reactieBol.com opent deuren voor Belgische winkeliers 8 september / 13u31 Vlaamse handelaars kunnen hun producten vanaf vandaag verkopen via de website Bol.com. De klant betaalt het product via de website van Bol.com, en Bol.com stort het geld vervolgens door naar de handelaar. De handelaar bepaalt zelf de prijs…


Hema gaat reizen verkopen: ‘Eenmalige actie’

Hema gaat reizen verkopen: ‘Eenmalige actie’ 5 september / 14u52 De Nederlandse winkelketen Hema ontkent dat het goedkope reizen wilt aanbieden aan Nederlandse en Belgische klanten. Hema lanceert wel een eenmalige actie met goedkope trips naar kerstmarkten, zegt woordvoerster Laetitia Gruwel.


Recordaantal klachten over leningen

1 reactieRecordaantal klachten over leningen 5 september / 05u00 De economische inspectie heeft nog nooit zoveel klachten ontvangen over kredietleningen als het afgelopen jaar. Die kreeg in 2013 469 klachten, een derde meer dan in 2011. Dat bericht De Tijd vrijdag.


Jan Fabre in Galerij der Prominenten

1 reactieJan Fabre in Galerij der Prominenten 4 september / 12u01 Kunstenaar Jan Fabre zal op 10 september vereeuwigd worden in de Galerij der Prominenten van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.


1 reactieZeeland Seaports onderzoekt samenwerking met Vlaamse havens

Zeeland Seaports onderzoekt samenwerking met Vlaamse havens

Arabieren ontketenen nieuwe prijzenslag op Zaventem

Arabieren ontketenen nieuwe prijzenslag op Zaventem


Katoen Natie genomineerd voor ‘Onderneming van het Jaar’

Katoen Natie genomineerd voor ‘Onderneming van het Jaar’ 2 september / 10u22 De nominaties voor ‘Onderneming van het Jaar 2014’ zijn dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om de bedrijven Katoen Natie (Antwerpen), Kinepolis (Gent), Ontex (Aalst), Van de Velde (Wetteren) en Vyncke (Harelbeke). De award wordt op 14…


Wat verandert er op 1 september?

Wat verandert er op 1 september?30 augustus / 12u15 Een nieuwe maand luidt elke keer opnieuw enkele veranderingen in. Deze dingen zullen vanaf 1 september anders zijn:


Vermiste matroos gevonden in de Kallosluis

Vermiste matroos gevonden in de Kallosluis27 augustus / 15u32 Voor de ingang van de Kallosluis is woensdagmiddag een lichaam gevonden. Meer dan waarschijnlijk gaat het om de matroos die vorige vrijdag in de sluis vanop een Fins autoschip in de sluis terecht kwam.


Brussels Airlines vliegt weer naar ebola-landen: paniek bij cabinepersoneel

1 reactieBrussels Airlines vliegt weer naar ebola-landen: paniek bij cabinepersoneel26 augustus / 16u31 Brussels Airlines vliegt vanaf woensdag opnieuw naar de getroffen ebolalanden in Afrika. De luchtvaartmaatschappij gaat geen bestemmingen meer combineren om zo de maximumcapaciteit te benutten. Het vliegend personeel eist dat zijn veiligheid…


Antwerpse economie raakt dit jaar niet meer uit crisis

Antwerpse economie raakt dit jaar niet meer uit crisis26 augustus / 14u08 Volgens de ondernemersvereniging Voka zal de werkloosheid in Antwerpen ook in de tweede helft van dit jaar blijven stijgen. Oorzaken zijn de besparingen bij de overheid en de onrust in het Midden-Oosten.17 september 2014
10°C 23°C
Poll:

Mijn favoriete vis is...Lees ook:
Gekweekte zalm bevat meer vet dan pizza


schrijf je in voor de nieuwsbrief


2 reacties‘Kinderopvang onvermijdelijk duurder’

‘Kinderopvang onvermijdelijk duurder’

BASF wil 10 miljard euro investeren in Azië

BASF wil 10 miljard euro investeren in AziëEuropese Commissie wil Ford-arbeiders 570.000 euro geven

1 reactieEuropese Commissie wil Ford-arbeiders 570.000 euro geven
22 augustus / 17u21 De Europese Commissie heeft voorgesteld om ons land 570.945 euro toe te kennen om 479 ontslagen werknemers bij Ford Genk aan een nieuwe baan te helpen. Het gaat om geld uit het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) en…


Kallosluis terug geopend, zoektocht naar drenkeling stopgezet

Kallosluis terug geopend, zoektocht naar drenkeling stopgezet
22 augustus / 13u18 In de Waaslandhaven is de Kallosluis ongeveer drie uur buiten gebruik geweest omdat er tevergeefs gezocht werd naar een drenkeling.


Lidl begint met verkoop van “trendy” kleding

Lidl begint met verkoop van “trendy” kleding

5 reactiesFormateursnota voorziet in oplossing Arco-coöperanten

Formateursnota voorziet in oplossing Arco-coöperanten


Limburgse fruitsector vraagt overheidssteun voor nieuwe exportmarkten

2 reactiesLimburgse fruitsector vraagt overheidssteun voor nieuwe exportmarkten
21 augustus / 05u00 De Limburgse fruitsector, die erg te lijden heeft onder de Russische boycot, vraagt aan de overheid een budget om zich te kunnen introduceren op nieuwe exportmarkten. Bovendien wordt aan de politici gevraagd om een doorbraak te forceren voor…


Verscheidene banken nog niet in orde met register van bankrekeningen

3 reactiesVerscheidene banken nog niet in orde met register van bankrekeningen
20 augustus / 05u00 Verscheidene banken hebben hun wettelijke verplichtingen met betrekking tot het centraal contactpunt nog steeds niet ingelost, zo meldt de krant L’Echo woensdag. Het contactpunt bundelt informatie van klanten van Belgische banken en moet…