Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Jan Becaus uitgewuifd door publiek en collega's (album)

Jan Becaus uitgewuifd door publiek en collega's (album)
31 juli 2013

Jan Becaus heeft woensdag om 19 uur een laatste keer "Het Journaal" op één gepresenteerd. Aan het einde van de nieuwsuitzending kreeg het nieuwsanker bloemen uit handen van collega Annelies Van Herck. Zij prees hem voor zijn "eigen stijl en weergaloze manier van presenteren". Hij richtte nog een woordje tot de kijker: "Ik ben 29 jaar nieuwslezer geweest, in goede en kwade dagen. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om jullie te vertellen wat er in de wereld gebeurd was."

Becaus vierde op 18 juli zijn 65ste verjaardag. Hij was sinds 1984 aan de slag bij de VRT en werkte precies 10.544 dagen (of net geen 29 jaar) voor de openbare omroep, altijd op de televisie-nieuwsdienst, als verslaggever en presentator van "Het Journaal". De festiviteiten rond de troonswisseling, op 21 juli, waren zijn laatste grote wapenfeit.

Jan Becaus uitgewuifd door publiek en collega's (album)

"Spitante saaiheid"

Becaus nam zich voor om, net zoals een aardappel, "kleurloos, geurloos en smaakloos" te zijn. "Een nieuwsanker is het nieuws niet", zei hij recent in een interview. Hij ging toen ook kort in op zijn cultstatus, die hij te danken heeft aan zijn nadrukkelijk juiste uitspraak van Engelse termen.

Het afscheid van Becaus kreeg de voorbije weken heel wat media-aandacht en er werden zelfs diverse Facebook-groepen voor hem opgericht. In de Gentse cinema Sphinx was er woensdagavond "De Jan Becaus Afscheidswake". Uit een tweet van collega Hanne Decoutere bleek dat Becaus ook bloemen kreeg van de VTM-collega's.

In een opiniestuk op deredactie.be schreef Becaus woensdag dat hij de voorbije drie decennia "Het Journaal" en de hele VRT grondig heeft zien veranderen. "Ten goede, want ondanks de concurrentie, die aanvankelijk fataal leek te worden, heeft de openbare omroep niet alleen flink standgehouden, maar met succes weerwerk geboden. In die mate, dat de VRT op dit ogenblik de onbetwiste marktleider is in het Vlaamse televisielandschap."

Ook een boel trouwe fans waren van de partij om Becaus een passend afscheid te geven. In de Gentse bioscoop Sphinx verzamelden ze om het emotionele afscheid van de éminence grise op groot scherm te bekijken. Iedereen kreeg een kartonnen bordje met zijn hoofd en wuifde hem daarmee vol enthousiasme de gouden jaren in.

Belga/DV
Beeld VRTTags:Het JournaalJan BecausVRT

promo 


Sporten doet je sneller aan lief raken

Sporten doet je sneller aan lief raken
vandaag / 09u47 Wie regelmatig gaat sporten, vindt sneller een lief, zo blijkt uit een enquête van de datingwebsite ‘Elite Dating’.


Steven Defour verzoent zich met ouders

Steven Defour verzoent zich met oudersvandaag / 08u38 Steven Defour leefde lange tijd op oorlogsvoet met zijn ouders, nadat zij in enkele media hun bezorgdheid over hun zoon hadden uitgedrukt, maar de tijd heelt blijkbaar alle wonden.


Brits gezin schoenlepelt afgedankte sofa in veel te kleine auto (video)

1 reactieBrits gezin schoenlepelt afgedankte sofa in veel te kleine auto (video)19 augustus / 16u34 Een Brits gezin trok in een buurt van Sheffield even alle aandacht toen het een afgedankte auto in een veel te kleine wagen wilden proppen. De buurman filmde het grappige tafereel en geloofde niet in een succesvolle afloop.


Lukaku nomineert Rode Duivels na Ice Bucket Challenge (video)

Lukaku nomineert Rode Duivels na Ice Bucket Challenge (video)19 augustus / 14u09 Rode Duivel Romelu Lukaku doet zijn duit in het zakje voor ALS-patiënten en kiepert een ijsemmer over zich uit.


Kreupele eend kan weer lopen dankzij 3D-geprinte poot

19 augustus / 12u16 In Taiwan heeft een veeartsenteam het leven van een eend weer zin gegeven met een kunstmatige poot. De technologie van 3D prints toont zich nog maar eens bijzonder nuttig.


‘Ice Bucket’-uitdaging van Ben Affleck levert koddig familiefilmpje op

‘Ice Bucket’-uitdaging van Ben Affleck levert koddig familiefilmpje op19 augustus / 11u40 Nu ook onze eigenste Jean-Marie Pfaff is bezweken voor de ‘Ice Bucket Challenge’ om aandacht te vragen voor de neurologische ziekte ALS, lijkt het wel of de halve wereld al een koude emmer over zich heen heeft gekregen. De volgende in…


Ging koning Filip de uitdaging aan?

Ging koning Filip de uitdaging aan?19 augustus / 09u11 Koning Filip werd gisteren door Sven Ornelis genomineerd voor de ‘Ice Bucket Challenge’. De Twitter-account van het Paleis liet vanmiddag uitschijnen dat de koning de uitdaging heeft aanvaard.


Sven Ornelis geflitst door eigen ‘vallende ster’

Sven Ornelis geflitst door eigen ‘vallende ster’18 augustus / 03u00 Radiopresentator Sven Ornelis (41) heeft op Q-Music al honderden ‘vallende sterren’ of flitscontroles gemeld, maar dit weekend had hij zelf prijs. Via Twitter meldde hij dat hij een ‘flitsende afsluiter’ maakte van een bomvol…


Vriend van initiatiefnemer ‘Ice Bucket Challenge’ sterft na viering succes

Vriend van initiatiefnemer ‘Ice Bucket Challenge’ sterft na viering succes17 augustus / 19u05 De vriend van een ALS-patiënt die aan de basis lag voor de immens populaire ‘Ice Bucket Challenge’ is verongelukt enkele uren nadat hij een cheque van 100.000 dollar had ontvangen voor ALS-onderzoek. Corey Griffin dook van een gebouw in…


Sociale media drijven spot met ‘Downton Abbey’ na fotoblunder

Sociale media drijven spot met ‘Downton Abbey’ na fotoblunder15 augustus / 16u07 “De grootste foto-fail van de eeuw”. Zo wordt de pijnlijke fout in een nieuwe promofoto voor de Britse reeks ‘Downton Abbey’ genoemd.
Thomas Vermaelen verrast Editors-zanger op Pukkelpop

Thomas Vermaelen verrast Editors-zanger op Pukkelpop15 augustus / 13u23 Tom Smith, de frontman van Editors, heeft op Pukkelpop een truitje gekregen van Rode Duivel Thomas Vermaelen. Een aangename verrassing voor de Arsenal-fan.Boiler party zet Pukkelpop eerste avond al in vuur en vlam

Boiler party zet Pukkelpop eerste avond al in vuur en vlam

Pukkelpop kondigt extra veiligheidsmaatregelen aan

Pukkelpop kondigt extra veiligheidsmaatregelen aan


Abou Jahjah in de running voor ‘De slimste mens’

6 reactiesAbou Jahjah in de running voor ‘De slimste mens’13 augustus / 08u49 Abou Jahjah, de omstreden gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), is in de running om mee te doen aan aan het VIER-programma De slimste mens .


Ian Thomas verhuist voorgoed naar VS

Ian Thomas verhuist voorgoed naar VS13 augustus / 08u06 Het wordt een emotionele week voor Ian Thomas: na een jaar heen en weer pendelen verkast hij definitief naar Los Angeles met het oog op zijn muzikale carrière. Vanaf volgende week volgt hij ook les aan een Amerikaanse school. “Gedaan met…


Actrice Lauren Bacall overleden

Actrice Lauren Bacall overleden13 augustus / 06u55 De Amerikaanse actrice Lauren Bacall is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de showbizzwebsite TMZ op basis van informatie van de familie. Bacall zou thuis overleden zijn aan een beroerte.


Leverancier: “Tent was volledig in orde”

Leverancier: “Tent was volledig in orde”12 augustus / 21u29 Top Tents uit Lommel, de firma die de omgewaaide tent op Pukkelpop heeft geleverd, heeft voordien nog nooit problemen gehad met deze constructie. “De attesten dat onze tent aan alle normen voldoet, zijn meegeleverd”, aldus de echtgenote…


Tent ingestort op Pukkelpop

Tent ingestort op Pukkelpop

Talkshowhost Conan O’Brien totaal verslagen door overlijden Robin Williams

Talkshowhost Conan O’Brien totaal verslagen door overlijden Robin Williams


Lien Van de Kelder verwacht een tweede kindje

Lien Van de Kelder verwacht een tweede kindje12 augustus / 06u36 Goed een jaar na de geboorte van Jeanne is er opnieuw heuglijk nieuws voor Lien Van de Kelder (31) en haar partner, regisseur Hans Herbots (44).


Acteur Robin Williams overleden - Het einde van een lach

1 reactieActeur Robin Williams overleden - Het einde van een lach12 augustus / 05u00 De Amerikaanse acteur Robin Williams, bekend van films als “Good Morning, Vietnam” en “Mrs. Doubtfire”, is overleden. Hij was 63 jaar oud. Volgens de Californische politie gaat het vermoedelijk om een geval van zelfdoding. Zijn…


Kings of Leon-drummer gewond na busongeval

11 augustus / 11u21 Nathan Followill is afgelopen weekend gewond geraakt toen de tourbus van Kings of Leon betrokken raakte bij een ongeval. De drummer van de Amerikaanse rockband brak daarbij enkele ribben.


Pukkelpop volledig uitverkocht

Pukkelpop volledig uitverkocht11 augustus / 09u49 Drie dagen voor de festivalgangers toekomen, meldt de organisatie dat Pukkelpop volledig uitverkocht is. “De laatste 1.000 donderdagtickets voor Pukkelpop zijn de deur uit“, staat te lezen op de website. Het is de vierde keer op een rij…


Steenrijke Braziliaan koopt alle vinylplaten op aarde

2 reactiesSteenrijke Braziliaan koopt alle vinylplaten op aarde11 augustus / 07u33 Zero Freitas, een rijke ondernemer uit Sao Paulo, heeft er zijn levensdoel van gemaakt om alle vinylplaten op aarde te kopen. ‘Al van kindsbeen af koop ik platen. Zelfs na 40 jaar in therapie kan ik mezelf niet uitleggen hoe dat komt’,…20 augustus 2014
7°C 17°C
Poll:

Moet ons land een nieuwe kerncentrale bouwen?


Lees ook:
Ook stroominvoer ligt plat na stilleggen kernreactor Doel


schrijf je in voor de nieuwsbrief


Machine Head in Trix: het verslag

Machine Head in Trix: het verslag

Antwerps koppel geeft lift aan robot

Antwerps koppel geeft lift aan robotNieuwe looprage: teken figuurtjes met je looptraject

Nieuwe looprage: teken figuurtjes met je looptraject
7 augustus / 08u31 Tegenwoordig is het maar normaal dat je je looptraject online zwiert, maar om het geheel wat aangenamer te maken voor je medemens is er nu een nieuwe rage ontstaan: daarbij maakt de jogger al lopend figuurtjes.


“Spijtig, maar Wauters vs. Waes komt niet terug”

“Spijtig, maar Wauters vs. Waes komt niet terug”
7 augustus / 07u01 De fans van het kijkcijferkanon Wauters vs. Waes mogen hun hoop op een vervolg opbergen. Zelfs Koen Wauters geeft nu toe dat een tweede seizoen er wellicht niet komt. “Omdat de VRT niet wil”, zegt Koen. Voor de VRT ligt een vervolg te gevoelig.


VRT vindt uniek interview met Kurt Cobain terug in archieven

VRT vindt uniek interview met Kurt Cobain terug in archieven

VIDEO. Eén handdruk en dertig mensen onder hypnose

VIDEO. Eén handdruk en dertig mensen onder hypnose


Luk Wyns werkt aan derde seizoen ‘Crimi Clowns’

Luk Wyns werkt aan derde seizoen ‘Crimi Clowns’
6 augustus / 07u23 Komt er een derde seizoen van de 2BE -serie ‘Crimi Clowns’? Acteur én scenarist van de reeks Luk Wyns zegt in Humo al bezig te zijn met het schrijven van de afleveringen. Maar bij 2BE willen ze dat niet bevestigen. ”Het is nog…


Straffe soloslim voor Neil Young

Straffe soloslim voor Neil Young
6 augustus / 06u00 Neil Young verkocht de vijfde dag van de Lokerse Feesten in een mum van een tijd uit. Ruim 17.000 muziekliefhebbers vochten om een vierkante centimeter op het volgepakte festivalplein.