Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Leki bijna dood door malaria

Leki bijna dood door malaria
31 mei 2012

Het is een beetje stiller geweest rond Leki, de half Congolese-half Belgische zangeres-presentatrice. Vorig jaar in februari liep ze gevaarlijke cerebrale malaria op tijdens een reis naar Congo. Haar revalidatie duurde lang en nog steeds voelt ze zich niet 100% de oude. "Vroeger kon ik wekenlang in het rood gaan, nu niet meer. Ik wíl het ook niet meer, omdat ik nu meer naar mijn lichaam luister."

"In februari vorig jaar reisde ik naar Congo. In 2010 heb ik daar een vzw opgericht om het ziekenhuis dat mijn vader midden jaren negentig in zijn geboortedorp heeft proberen op te richten, tot een goed einde te brengen."

Bij haar vorige reizen naar Congo nam Leki altijd malariapillen. "Maar ik vond dat nogal zware stuff. Vorig jaar nam ik die pillen niet. Een maand lang ging het goed. Maar drie dagen vooraleer ik terug naar België zou afreizen, werd ik koortsig en kreeg ik hoofdpijn. De laatste dag, toen we moesten vertrekken, voelde ik me afschuwelijk. Het is honderd keer erger dan griep. Gelukkig had ik een reisgenoot die bij de pinken was en me naar een ziekenhuis in Kinshasa stuurde."

Het verdict was zwaar: malaria. "Ze wilden me direct houden. Ik kreeg pillen die ik gedurende een paar dagen moest slikken. Maar ik vertrouwde het niet en ben op eigen verantwoordelijkheid toch naar België afgereisd."

Tropisch Instituut voor Geneeskunde

"Thuis ben ik meteen naar het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen gegaan. Ik had 40 graden koorts, moest hevig braken en had barstende hoofdpijn. Het bleek om cerebrale malaria te gaan, de meest agressieve en dodelijke variant, maar gelukkig ook diegene die na genezing volledig uit je lichaam verdwenen is."

Het Tropisch Instituut gaf Leki vier pillen, die ze vier dagen aan een stuk moest nemen. "Ik had schrik, want in Congo had ik twee dorpshoofden zien sterven aan cerebrale malaria. Uiteindelijk ben ik drie weken heel ziek geweest. Het was mijn bijna-doodervaring."

KMATags:Lekimalariarevalidatie

promo 


Matthias Schoenaerts zegt af voor film Felix van Groeningen

Matthias Schoenaerts zegt af voor film Felix van Groeningen
25 juli / 10u50 Matthias Schoenaerts speelt toch niet mee in Belgica , de nieuwe film van regisseur Felix van Groeningen. Dat meldt het productiehuis Menuet. Hij verkiest een nieuw Amerikaans project.


Manneken Pis in de ban van Tomorrowland

Manneken Pis in de ban van Tomorrowland24 juli / 13u35 Manneken Pis kreeg donderdagmiddag met een Tomorrowland-outfit zijn 923ste kostuum aangetrokken. Het Manneken is maar één dag te bewonderen in zijn magische uitrusting, die erna verhuist naar het Broodhuis, op de Brusselse Grote Markt. De…


Gaan Harry en Olga trouwen?

Gaan Harry en Olga trouwen?22 juli / 06u49 Harry en Olga zullen dit najaar dan toch volop te zien zijn op VIER en VIJF, de twee stappen alvast mee in het nieuwe seizoen van ‘The Sky is the Limit’, maar er is meer: zo zullen ze ook te zien zijn op VIJF in een gloednieuw, eigen…


Tot 40 graden heet op Tomorrowland

Tot 40 graden heet op Tomorrowland18 juli / 19u23 Onder een loden zon is het eerste weekend van het tot in de puntjes gedecoreerde festival Tomorrowland intussen een halve dag aan de gang. Volgens de politie loopt de temperatuur op het terrein op tot wel 40 graden.


Tomorrowland: politie houdt controles in Antwerpen-Centraal

Tomorrowland: politie houdt controles in Antwerpen-Centraal
18 juli / 13u51 De spoorwegpolitie van België en Nederland heeft vrijdag controles gehouden in Antwerpen-Centraal. De rugzakken van honderden passagiers werden nagekeken.


Apen getrakteerd op avondje cinema

Apen getrakteerd op avondje cinema18 juli / 06u56 Cinemabezoekers in de VS schrokken zich een euh ... aap. Twee mensapen waren namelijk uitgenodigd door hun verzorgers op de vertoning van ‘Dawn of the Planet of the Apes’.


Babypanda’s stelen de harten met hun gerollebol

Babypanda’s stelen de harten met hun gerollebol17 juli / 15u49 Niets zo lief als een pluizig bolletje panda, zo dachten enkele internetfanatiekelingen er althans over.


Nieuwe MTV-realityreeks mikt op ontmaagding jongeren

Nieuwe MTV-realityreeks mikt op ontmaagding jongeren
17 juli / 11u58 MTV Amerika heeft gisteren de eerste aflevering van ‘Virgin Territory’ uitgezonden, een realityreeks waarin 15 jonge maagden op de voet gevolgd worden.


Jurk gemaakt van Loom-elastiekjes brengt 170.000 dollar op

Jurk gemaakt van Loom-elastiekjes brengt 170.000 dollar op17 juli / 11u32 Een jurk gemaakt van Loom-elastiekjes is voor 170.000 dollar verkocht op de veilingwebsite eBay. Het hebbeding, dat eigenlijk maar 50 dollar moest opbrengen om winst te maken, werd op 3,5 week gevlochten.


“Miljoenen krijgen foutief label van diabetespatiënt opgeplakt”

“Miljoenen krijgen foutief label van diabetespatiënt opgeplakt”16 juli / 09u17 Volgens enkele Britse onderzoekers zijn er miljoenen mensen die foutief het label van diabetespatiënt opgeplakt krijgen. “Enkel de farmareuzen hebben baat bij dergelijke diagnoses”, zo staat te lezen in het British Medical Journal.
“Scheetjes laten is voordelig voor je gezondheid”

<B></B>“Scheetjes laten is voordelig voor je gezondheid”16 juli / 08u01 Een wel erg opmerkelijk onderzoek van de universiteit van Exeter toont aan dat scheetjes laten, voordelig voor je gezondheid kan zijn. Vooral wanneer je de geur nadien flink opsnuift.Beluister hier alvast enkele sets van Tomorrowland

Beluister hier alvast enkele sets van Tomorrowland

Zoon Arnold Schwarzenegger schittert als topmodel

Zoon Arnold Schwarzenegger schittert als topmodel


‘Tomorrowland in 2015 in São Paulo’

‘Tomorrowland in 2015 in São Paulo’15 juli / 13u38 De geruchten over een Braziliaanse editie van Tomorrowland worden steeds hardnekkiger. Er zou nu ook al een locatie bekend zijn, met name de miljoenenstad São Paulo. Dat meldt de Braziliaanse radiozender Jovem Pan .


Dolly Parton: “Volgende album gaat een dance-cd worden”

Dolly Parton: “Volgende album gaat een dance-cd worden”15 juli / 12u47 Nadat de dancewereld steeds meer invloeden uit de countrywereld toevoegde aan hun liedjes, maakt Dolly Parton nu de omgekeerde beweging. Zij gaat van countrymuziek naar dance.


Japanse maakt kajak van eigen vagina

1 reactieJapanse maakt kajak van eigen vagina15 juli / 10u55 De Japanse kunstenares Megumi Igarashi vond het tijd om haar vagina te vereeuwigen. Met behulp van een 3D-printer lukte het haar om haar edele delen zelfs op een wel erg openbare plek te laten schitteren.


Astrid Bryan: “Ja ik ben opnieuw verliefd”

Astrid Bryan: “Ja ik ben opnieuw verliefd”15 juli / 08u28 Een jaar nadat Astrid Bryan aankondigde te gaan scheiden van ‘Den John’, heeft de Vlaamse ster een nieuwe liefde in haar leven mogen verwelkomen. En het is meteen een oude bekende.


Jonas Geirnaert verlaat zijn ‘Ideale wereld’

Jonas Geirnaert verlaat zijn ‘Ideale wereld’

Israëli’s zeggen massaal af voor Tomorrowland

Israëli’s zeggen massaal af voor Tomorrowland


VRM verklaart klacht over jodengrappen Alex Agnew ongegrond

VRM verklaart klacht over jodengrappen Alex Agnew ongegrond15 juli / 05u00 De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de klacht tegen de jodengrappen van stand-upcomedian Agnew ongegrond verklaard. Agnew maakte de grappen tijdens zijn zaalshow “Interesting Times”, die op 22 mei door VIER in het programma…


Café in Minnesota pronkt met Grote Markt als muurschildering

Café in Minnesota pronkt met Grote Markt als muurschildering14 juli / 15u12 In Rochester, Minnesota (VS) prijkt de Antwerpse Grote Markt aan de muur van een eetcafé. Artiest Andy Vercnocke maakte het schilderij als ode aan zijn Belgische roots.


Video: Ongeziene school ansjovis omgeeft kust

3 reactiesVideo: Ongeziene school ansjovis omgeeft kust13 juli / 13u20 Wie dezer dagen een duikje wil wagen in de zee van San Diego, zal raar opkijken. Langs de kustlijn hangt een grote olievlek. Alleen is de olie, bij nadere inspectie, een school van miljoenen ansjovisjes.


David Guetta neemt toevlucht tot countrymuziek

David Guetta neemt toevlucht tot countrymuziek13 juli / 12u33 Vorig jaar zorgde Avicii voor een zomerhit om u tegen te zeggen met zijn Wake Me Up. Meteen ook een afscheuring van zijn gekende dj-geluid. Anno 2014 volgt een andere grote dj in zijn voetsporen door country te verwerken in zijn nieuwste single.


Inbrekers slaan toe in appartement Jacky Lafon

Inbrekers slaan toe in appartement Jacky Lafon12 juli / 15u31 Jacky Lafon heeft enkele bange momenten beleefd. De VTM-actrice kreeg donderdagnacht namelijk inbrekers over de vloer.26 juli 2014
15°C 24°C
Poll:

Ik heb sinds de Malaysia-ramp...


Lees ook:
Familie verloor twee keer familie in Malaysia-ramp


schrijf je in voor de nieuwsbrief


Hanne Decoutere zet eerste babyfoto online

Hanne Decoutere zet eerste babyfoto online

2 reactiesSchattig bejaard koppel entertaint duizenden mensen

Schattig bejaard koppel entertaint duizenden mensenTomorrowland weert mensen met een stadionverbod

1 reactieTomorrowland weert mensen met een stadionverbod
11 juli / 15u41 Wie een stadionverbod heeft en dus geen voetbalwedstrijden mag bijwonen, mag ook niet naar Tomorrowland.


Eigenaar van Lamborghini stelt te veel vertrouwen in hoteljongen (video)

Eigenaar van Lamborghini stelt te veel vertrouwen in hoteljongen (video)
11 juli / 12u59 Een hotelgast van het vijfsterrenhotel ‘Le Meridien’ zal zich nog vaak beklagen dat hij zijn sleutels aan de hoteljongen gaf. Beelden van de onstuimige parkeerbeurt gaan vlotjes rond op het net.


3 reactiesBeyoncé geeft in het geheim miljoenen aan daklozen

Beyoncé geeft in het geheim miljoenen aan daklozen

Seth MacFarlane schittert in opvolger van ‘Ted’

Seth MacFarlane schittert in opvolger van ‘Ted’


Ridley Scott verfilmt het verhaal van Mozes

Ridley Scott verfilmt het verhaal van Mozes
10 juli / 19u50 De Britse regisseur Ridley Scott lanceert in het najaar ‘Exodus: Gods and Kings’, het spectaculaire relaas over het leven van Mozes. De bezieler van ‘Gladiator’ en de ‘Alien’- films schaarde een indrukwekkende cast achter zich,…


Game of Thrones grootste favoriet voor Emmy Awards

Game of Thrones grootste favoriet voor Emmy Awards
10 juli / 19u00 ‘Game of Thrones’, de HBO-reeks waarin de families Targaryen, Lannister en Stark vechten om de troon van het rijk, is topfavoriet voor de Emmy Awards, zeg maar de Oscars van de Amerikaanse televisie. De reeks sleepte nominaties in de…