Televisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn

5 reactiesTelevisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn
16 juli 2012

Wie als klein kind reeds uren voor de televisie doorbracht, is later dikker en onbeweeglijker dan spruiten met televisieverbod. Tot die bevinding kwamen Canadese wetenschappers. Dikker zijn ook kinderen, van wie de vader veel werkt, meldden Australische experten. Elk uur voor de televisie heeft volgens een Canadees onderzoek op lange termijn effect op de lichaamsomvang en sportiviteit.

Hoe langer kinderen op jonge leeftijd voor de buis zitten, des te groter is hun heupomvang tegen hun tiende levensjaar. Dat meldden de wetenschappers van de Universiteit van Montreal in het vakblad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Het wetenschappelijk team rond Caroline Fitzpatrick en Linda Pagani had de ouders van meer dan 100 kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar naar hun televisiegedrag bevraagd. Op latere leeftijden brachten ze de heupomvang en capaciteiten van de kinderen in kaart. Daaruit bleek dat de spierkracht van kinderen die langer televisie keken, verminderde. De heupomvang nam volgens de wetenschappers toe: een kind, dat op 4,5 jaar 18 uur per week voor de buis zat, had op zijn tiende levensjaar gemiddeld 7,6 millimeter meer heupomvang dan een kind dat geen televisie had gekeken.

Wat betreft de relatief geringe waarden geven de wetenschappers aan dat de negatieve effecten zich over de jaren heen opstappelen. "Hogere televisiecomsumptie verdringt niet alleen actieve vormen van vrijetijdsbesteding, maar geeft wellicht ook een vals beeld over gezonde voeding", verklaarde Pagani in een mededeling over het onderzoek.

Afwezigheid vader maakt kinderen dik

In de Verenigde Staten raadt de Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen "American Academy of Pediatrics" aan dat kinderen vanaf twee jaar niet langer dan twee uur dagelijks televisie mogen kijken.

Dat ook de werktijden van beide ouders het gewicht van de kinderen beïnvloeden, stelden de Australische wetenschappers rond Vivienne Moore van de University of Adelaide in een rapport vast. Vooral kinderen van wie de vader 's avonds, 's nachts of in het weekeinde werkt, worden aan een verhoogd risico op overgewicht blootgesteld, berichtten ze onlangs in het vakblad Journal of Obesity. De wetenschappers vermoeden dat er een verband is tussen de werktijden en de kook- en voedingsgewoonten binnen het gezin.

LMAY

Foto: Schaffer JohnTags:Journal of Obesityovergewichttelevisiekijken

promo 

Blik op de Ruimte: super-diamant

Blik op de Ruimte: super-diamant
7 juli / 20u28 Astronomen hebben in het sterrenbeeld Waterman een extreem koude en zwakke witte dwerg ontdekt. Witte dwergen zijn restanten van zonachtige sterren.


Hooikoorts is nadelig voor de rijvaardigheid

Hooikoorts is nadelig voor de rijvaardigheid 7 juli / 19u57 Wie last heeft van hooikoorts moet waakzaam zijn als hij of zij met de auto gaat rijden. Uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht UMC blijkt dat hooikoorts een nadelige invloed heeft op de rijvaardigheid.


Blik op de Ruimte: zon in de kijker

Blik op de Ruimte: zon in de kijker 5 juli / 20u29 Op zondag 6 juli staat de zon centraal in de Cosmodrome. Van 13u tot 17u kan je de zon in diverse telescopen komen bekijken. Ook kan je gratis deelnemen aan diverse workshops, wandelen en dromen tussen de wolken.


Blik op de Ruimte: ver van de zon

Blik op de Ruimte: ver van de zon 4 juli / 20u31 Vandaag bereikt de aarde het punt op haar baan waarbij ze het verst van de zon staat. De aarde beschrijft geen mooie cirkelvormige baan rond de zon maar een ellipsvormige. Daardoor staat ze soms dichter en soms verder van de zon. De verste…


Planckendael verwelkomt nieuwe koalababy (video)

Planckendael verwelkomt nieuwe koalababy (video)
4 juli / 12u27 In het Mechelse dierenpark Planckendael kunnen de bezoekers vanaf vandaag een bezoekje brengen aan een nieuwe koalababy. De uk werd zes maanden geleden geboren maar komt vanaf nu uit de buidel piepen.


6 op de 10 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen

6 op de 10 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen 4 juli / 10u51 Het is maar pover gesteld met de kennis bij studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en het hiv-virus, dat aids verspreidt. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Gent. Studenten met (meer) seksuele…


1 op de 10 vrouwen blijft roken tijdens zwangerschap

1 op de 10 vrouwen blijft roken tijdens zwangerschap 4 juli / 07u08 Tien procent van de vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. Daarnaast lijdt ook 11,3 procent van de zwangere vrouwen aan obesitas. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemologie (SPE) dat…


Blik op de Ruimte: zon in de kijker

Blik op de Ruimte: zon in de kijker
vandaag / 20u28 Op zondag 6 juli staat de zon centraal in de Cosmodrome. Van 13u tot 17u kan je de zon in diverse telescopen komen bekijken. Ook kan je gratis deelnemen aan diverse workshops, en genieten van de expo "In de wolken".


Blik op de Ruimte: kleine pufjes, grote gevolgen

Blik op de Ruimte: kleine pufjes, grote gevolgen 1 juli / 20u28 Grote, trage uitbarstingen op de zon kunnen veroorzaakt worden door kleine 'pufjes' van heet gas in de corona van de zon. Dit blijkt uit 3D metingen van onze ster door de zonnesatellieten SOHO, STEREO en SDO.


Blik op de Ruimte: organisch raadsel

Blik op de Ruimte: organisch raadsel29 juni / 20u31 Uit onderzoek blijkt dat de verscheidenheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in de atmosferen van sterren in de Grote Magelhaense Wolk veel groter te zijn dan in sterren van onze eigen Melkweg.
Zomers hete dagen op komst na nat weekbegin

Zomers hete dagen op komst na nat weekbegin29 juni / 11u11 Zondagmiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien, mogelijk met onweer. Plaatselijk valt er veel neerslag. Aan de kust verschijnen er later meer opklaringen. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind.…Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt

Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt

Buien en onweer op komst

Buien en onweer op komst


Snoeiafval taxus ook in Nederland in trek als kankermedicijn

Snoeiafval taxus ook in Nederland in trek als kankermedicijn27 juni / 07u47 Nederlandse gemeenten gaan snoeiafval van taxusheggen verzamelen om er een kankermedicijn van te laten maken. Volgens het Algemeen Dagblad (AD) doen 70 dorpen en steden naar Belgisch voorbeeld mee aan het eerste Nederlandse 'vergroot de…


Blik op de Ruimte: ALMA maakt zwarte gaten zichtbaar

Blik op de Ruimte: ALMA maakt zwarte gaten zichtbaar26 juni / 20u27 Wetenschappers hebben de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in het noorden van Chili van een ultranauwkeurige atoomklok voorzien. Zo is de ALMA voldoende uitgerust om deel te nemen aan een wereldwijd netwerk van radio- en…


Blik op de Ruimte: kleurrijk jong heelal

Blik op de Ruimte: kleurrijk jong heelal25 juni / 20u28 Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop wordt er regelmatig een op het eerste gezicht leeg stukje van de hemel, lange tijd waargenomen. Op deze zogeheten 'deep fields' worden dan plots duizenden sterrenstelsels zichtbaar.


Nieuwe bloedtest kan plotse hartdood beter voorspellen

Nieuwe bloedtest kan plotse hartdood beter voorspellen25 juni / 16u02 Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de UAntwerpen en spin-offbedrijf Multiplicom hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die het risico op plotse hartdood beter voorspelt dan bestaande tests. De nieuwe PED MASTR-test is voor meer dan…


Nieuw: appartementen worden verwarmd met rioolwater

Nieuw: appartementen worden verwarmd met rioolwater

Blik op de Ruimte: oude planeten

Blik op de Ruimte: oude planeten


"Extreem zonnebaden heeft zelfde effect als heroïne spuiten"

Extreem zonnebaden heeft zelfde effect als heroïne spuiten
24 juni / 11u46 Dames die graag en lang in de zon gaan liggen baden, hebben waarschijnlijk een zonverslaving. Dat verklaren onderzoekers van de Harvard Medical School in het tijdschrift Cell.


Opnieuw kans op onweer de komende dagen

Opnieuw kans op onweer de komende dagen24 juni / 10u29 Dinsdagnamiddag en -avond is er een afwisseling van zon, wolkenvelden en enkele lokale buien, eventueel met een onweer. In de regio ten westen van de Schelde blijft het droog. Er waait een matige wind uit noordelijke richtingen. De…


Liefde is het mooist op je 70ste

Liefde is het mooist op je 70ste 
24 juni / 09u39 Niets kan op tegen de fladderende vlinders in je buik, beter bekend als de prille verliefdheid? Niet als je Amerikaanse onderzoekers mag geloven. De Harvard-universiteit onderzocht sinds 1938 al op welke leeftijd liefde nu echt het mooist is,…


Blik op de Ruimte: de zomer begint

Blik op de Ruimte: de zomer begint23 juni / 20u31 Zaterdag om 12.51 u. bereikte het middelpunt van de zon haar hoogste declinatie op het noordelijk halfrond. Dit is per definitie het begin van de astronomische zomer. Dit betekent ook dat het zaterag de langste dag van het jaar was.


Recordaantal Belgische bedrijven naar grootste biotechbeurs ter wereld

Recordaantal Belgische bedrijven naar grootste biotechbeurs ter wereld23 juni / 19u22 Meer dan 75 Belgische bedrijven, universiteiten en spin-offs nemen van 23 juni tot 26 juni in het Amerikaanse San Diego deel aan 'BIO', de grootste internationale biotechnologieconferentie. Ruim 15.000 biotechspecialisten stellen er hun…1 juli 2016
15°C 20°C
Poll:

De stakingen tegen het regeringsbeleid zijn...Lees ook:
Havenbaas Eddy Bruyninckx vreest imagoschade


schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest gelezen:

Naar WK kijken is goed voor de lijn

Naar WK kijken is goed voor de lijn

Zon bijna hele week van de partij

Zon bijna hele week van de partijBlik op de Ruimte: botsende sterrenstelsels

Blik op de Ruimte: botsende sterrenstelsels
22 juni / 20u31 Astronomen hebben de röntgen- en radiostraling van een verre cluster van sterrenstelsels in beeld gebracht. Uit de opnames blijkt nu dat het eigenlijk om vier afzonderlijke clusters gaat die met elkaar aan het botsen zijn.


Aangenaam zomerweer voor België-Rusland

Aangenaam zomerweer voor België-Rusland
22 juni / 13u54 Zondagmiddag is het zonnig aan zee. In het binnenland is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Maxima liggen tussen 8 graden in de Ardennen en 20 tot lokaal 23 graden elders.


Duizenden Belgen lopen rond met een hersenletsel, maar weten het niet

"Duizenden Belgen lopen rond met een hersenletsel, maar weten het niet"

Blik op de Ruimte: Europese reuzentelescoop

Blik op de Ruimte: Europese reuzentelescoop


Aangename start van astronomische zomer

Aangename start van astronomische zomer
21 juni / 10u49 Zaterdagmiddag om 12.41 uur ging de astronomische zomer van start. De eerste zomerdag blijft het droog met zon afgewisseld door wolkenvelden. Er waait een zwakke veranderlijke wind. Aan de kust waait de wind uit de zee. De maxima…


Blik op de ruimte: Hubble op jacht

Blik op de ruimte: Hubble op jacht
20 juni / 20u25 Omdat de tijd begint te dringen voor de ruimtesonde New Horizons, zullen sterrenkundigen de Hubble ruimtetelescoop (HST) gebruiken om op zoek te gaan naar ijsdwergen buiten de baan van Neptunus.