Onderweg? Vandaag.be gaat mobiel!

Televisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn

5 reactiesTelevisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn
16 juli 2012

Wie als klein kind reeds uren voor de televisie doorbracht, is later dikker en onbeweeglijker dan spruiten met televisieverbod. Tot die bevinding kwamen Canadese wetenschappers. Dikker zijn ook kinderen, van wie de vader veel werkt, meldden Australische experten. Elk uur voor de televisie heeft volgens een Canadees onderzoek op lange termijn effect op de lichaamsomvang en sportiviteit.

Hoe langer kinderen op jonge leeftijd voor de buis zitten, des te groter is hun heupomvang tegen hun tiende levensjaar. Dat meldden de wetenschappers van de Universiteit van Montreal in het vakblad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Het wetenschappelijk team rond Caroline Fitzpatrick en Linda Pagani had de ouders van meer dan 100 kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar naar hun televisiegedrag bevraagd. Op latere leeftijden brachten ze de heupomvang en capaciteiten van de kinderen in kaart. Daaruit bleek dat de spierkracht van kinderen die langer televisie keken, verminderde. De heupomvang nam volgens de wetenschappers toe: een kind, dat op 4,5 jaar 18 uur per week voor de buis zat, had op zijn tiende levensjaar gemiddeld 7,6 millimeter meer heupomvang dan een kind dat geen televisie had gekeken.

Wat betreft de relatief geringe waarden geven de wetenschappers aan dat de negatieve effecten zich over de jaren heen opstappelen. "Hogere televisiecomsumptie verdringt niet alleen actieve vormen van vrijetijdsbesteding, maar geeft wellicht ook een vals beeld over gezonde voeding", verklaarde Pagani in een mededeling over het onderzoek.

Afwezigheid vader maakt kinderen dik

In de Verenigde Staten raadt de Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen "American Academy of Pediatrics" aan dat kinderen vanaf twee jaar niet langer dan twee uur dagelijks televisie mogen kijken.

Dat ook de werktijden van beide ouders het gewicht van de kinderen beïnvloeden, stelden de Australische wetenschappers rond Vivienne Moore van de University of Adelaide in een rapport vast. Vooral kinderen van wie de vader 's avonds, 's nachts of in het weekeinde werkt, worden aan een verhoogd risico op overgewicht blootgesteld, berichtten ze onlangs in het vakblad Journal of Obesity. De wetenschappers vermoeden dat er een verband is tussen de werktijden en de kook- en voedingsgewoonten binnen het gezin.

LMAY

Foto: Schaffer JohnTags:Journal of Obesityovergewichttelevisiekijken

promo 

Blik op de Ruimte: super-diamant

Blik op de Ruimte: super-diamant
7 juli / 20u28 Astronomen hebben in het sterrenbeeld Waterman een extreem koude en zwakke witte dwerg ontdekt. Witte dwergen zijn restanten van zonachtige sterren.


Hooikoorts is nadelig voor de rijvaardigheid

Hooikoorts is nadelig voor de rijvaardigheid 7 juli / 19u57 Wie last heeft van hooikoorts moet waakzaam zijn als hij of zij met de auto gaat rijden. Uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht UMC blijkt dat hooikoorts een nadelige invloed heeft op de rijvaardigheid.


Blik op de Ruimte: zon in de kijker

Blik op de Ruimte: zon in de kijker 5 juli / 20u29 Op zondag 6 juli staat de zon centraal in de Cosmodrome. Van 13u tot 17u kan je de zon in diverse telescopen komen bekijken. Ook kan je gratis deelnemen aan diverse workshops, wandelen en dromen tussen de wolken.


Blik op de Ruimte: ver van de zon

Blik op de Ruimte: ver van de zon 4 juli / 20u31 Vandaag bereikt de aarde het punt op haar baan waarbij ze het verst van de zon staat. De aarde beschrijft geen mooie cirkelvormige baan rond de zon maar een ellipsvormige. Daardoor staat ze soms dichter en soms verder van de zon. De verste…


Planckendael verwelkomt nieuwe koalababy (video)

Planckendael verwelkomt nieuwe koalababy (video)
4 juli / 12u27 In het Mechelse dierenpark Planckendael kunnen de bezoekers vanaf vandaag een bezoekje brengen aan een nieuwe koalababy. De uk werd zes maanden geleden geboren maar komt vanaf nu uit de buidel piepen.


6 op de 10 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen

6 op de 10 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen 4 juli / 10u51 Het is maar pover gesteld met de kennis bij studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en het hiv-virus, dat aids verspreidt. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Gent. Studenten met (meer) seksuele…


1 op de 10 vrouwen blijft roken tijdens zwangerschap

1 op de 10 vrouwen blijft roken tijdens zwangerschap 4 juli / 07u08 Tien procent van de vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. Daarnaast lijdt ook 11,3 procent van de zwangere vrouwen aan obesitas. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemologie (SPE) dat…


Blik op de Ruimte: zon in de kijker

Blik op de Ruimte: zon in de kijker
2 juli / 20u28 Op zondag 6 juli staat de zon centraal in de Cosmodrome. Van 13u tot 17u kan je de zon in diverse telescopen komen bekijken. Ook kan je gratis deelnemen aan diverse workshops, en genieten van de expo "In de wolken".


Blik op de Ruimte: kleine pufjes, grote gevolgen

Blik op de Ruimte: kleine pufjes, grote gevolgen 1 juli / 20u28 Grote, trage uitbarstingen op de zon kunnen veroorzaakt worden door kleine 'pufjes' van heet gas in de corona van de zon. Dit blijkt uit 3D metingen van onze ster door de zonnesatellieten SOHO, STEREO en SDO.


Blik op de Ruimte: organisch raadsel

Blik op de Ruimte: organisch raadsel29 juni / 20u31 Uit onderzoek blijkt dat de verscheidenheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in de atmosferen van sterren in de Grote Magelhaense Wolk veel groter te zijn dan in sterren van onze eigen Melkweg.
Zomers hete dagen op komst na nat weekbegin

Zomers hete dagen op komst na nat weekbegin29 juni / 11u11 Zondagmiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien, mogelijk met onweer. Plaatselijk valt er veel neerslag. Aan de kust verschijnen er later meer opklaringen. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind.…NASA test vliegende schotel voor Marsmissie

NASA test "vliegende schotel" voor Marsmissie

Blik op de Ruimte: kleine planetoïden

Blik op de Ruimte: kleine planetoïden


Regenwolken dinsdag pas verdreven

Regenwolken dinsdag pas verdreven28 juni / 09u47 Het is zaterdagnamiddag wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien, mogelijk met onweer. De meeste neerslag valt ten zuiden van Samber en Maas. Aan zee en in het westen valt weinig regen. De wind waait zwak tot matig in…


Blik op de Ruimte: en het resultaat is...

Blik op de Ruimte: en het resultaat is...27 juni / 20u26 Met behulp van metingen van het CERN in Geneve zijn wetenschappers erin geslaagd om de elektrische lading van een antiwaterstofatoom te bepalen.


Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt

Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt27 juni / 08u57 In het archief van het Gentse stadsmuseum (STAM) is de gemummificeerde poot ontdekt van wat mogelijk de allerlaatste Vlaamse wolf was. Het intrigerende verhaal staat in het digitale Eos Weekblad, dat vrijdag verschijnt.


Buien en onweer op komst

Buien en onweer op komst27 juni / 08u44 Vrijdagnamiddag is er nog af en toe zon, maar vanuit het zuidwesten komen er geleidelijk buien opzetten, mogelijk met onweer. Er waait een matige zuidwestenwind. De maxima schommelen tussen 19 en 23 graden.


Snoeiafval taxus ook in Nederland in trek als kankermedicijn

Snoeiafval taxus ook in Nederland in trek als kankermedicijn

Blik op de Ruimte: ALMA maakt zwarte gaten zichtbaar

Blik op de Ruimte: ALMA maakt zwarte gaten zichtbaar


Blik op de Ruimte: kleurrijk jong heelal

Blik op de Ruimte: kleurrijk jong heelal25 juni / 20u28 Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop wordt er regelmatig een op het eerste gezicht leeg stukje van de hemel, lange tijd waargenomen. Op deze zogeheten 'deep fields' worden dan plots duizenden sterrenstelsels zichtbaar.


Nieuwe bloedtest kan plotse hartdood beter voorspellen

Nieuwe bloedtest kan plotse hartdood beter voorspellen25 juni / 16u02 Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de UAntwerpen en spin-offbedrijf Multiplicom hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die het risico op plotse hartdood beter voorspelt dan bestaande tests. De nieuwe PED MASTR-test is voor meer dan…


Nieuw: appartementen worden verwarmd met rioolwater

Nieuw: appartementen worden verwarmd met rioolwater
25 juni / 13u20 Leuven heeft een nieuw milieuvriendelijk project klaar om appartementen te verwarmen. De stad wil negentig sociale appartementen verwarmen met … rioolwater.


Blik op de Ruimte: oude planeten

Blik op de Ruimte: oude planeten24 juni / 20u31 Met behulp van de Europese HARPS-spectrograaf in Chili hebben Britse en Amerikaanse astronomen twee planeten ontdekt die zich in een baan rond de ster van Kapteyn bewegen.


"Extreem zonnebaden heeft zelfde effect als heroïne spuiten"

Extreem zonnebaden heeft zelfde effect als heroïne spuiten
24 juni / 11u46 Dames die graag en lang in de zon gaan liggen baden, hebben waarschijnlijk een zonverslaving. Dat verklaren onderzoekers van de Harvard Medical School in het tijdschrift Cell.30 juni 2015
10°C 29°C
Poll:

De stakingen tegen het regeringsbeleid zijn...Lees ook:
Havenbaas Eddy Bruyninckx vreest imagoschade


schrijf je in voor de nieuwsbrief


Opnieuw kans op onweer de komende dagen

Opnieuw kans op onweer de komende dagen

Liefde is het mooist op je 70ste

Liefde is het mooist op je 70steBlik op de Ruimte: de zomer begint

Blik op de Ruimte: de zomer begint
23 juni / 20u31 Zaterdag om 12.51 u. bereikte het middelpunt van de zon haar hoogste declinatie op het noordelijk halfrond. Dit is per definitie het begin van de astronomische zomer. Dit betekent ook dat het zaterag de langste dag van het jaar was.


Recordaantal Belgische bedrijven naar grootste biotechbeurs ter wereld

Recordaantal Belgische bedrijven naar grootste biotechbeurs ter wereld
23 juni / 19u22 Meer dan 75 Belgische bedrijven, universiteiten en spin-offs nemen van 23 juni tot 26 juni in het Amerikaanse San Diego deel aan 'BIO', de grootste internationale biotechnologieconferentie. Ruim 15.000 biotechspecialisten stellen er hun…


Naar WK kijken is goed voor de lijn

Naar WK kijken is goed voor de lijn

Zon bijna hele week van de partij

Zon bijna hele week van de partij


Blik op de Ruimte: botsende sterrenstelsels

Blik op de Ruimte: botsende sterrenstelsels
22 juni / 20u31 Astronomen hebben de röntgen- en radiostraling van een verre cluster van sterrenstelsels in beeld gebracht. Uit de opnames blijkt nu dat het eigenlijk om vier afzonderlijke clusters gaat die met elkaar aan het botsen zijn.


Aangenaam zomerweer voor België-Rusland

Aangenaam zomerweer voor België-Rusland
22 juni / 13u54 Zondagmiddag is het zonnig aan zee. In het binnenland is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Maxima liggen tussen 8 graden in de Ardennen en 20 tot lokaal 23 graden elders.